keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Mänttä-Vilppulassako ei konserttitiloja?




Jotakuinkin säännöllisesti väitetään, että Mänttä-Vilppulasta puuttuvat konserttitilat. Tämä on nähty pullonkaulana musiikkielämän kehitykselle.

Mieteskelin asiaa Vilppulan kirkossa Vilppulan mieslaulajien hienossa perinteisessä joulukonsertissa sattumalta paikalla olleen joulukärpäsen suristellessa korvassani. Välillä huomasin sen suristelevan kuoronjohtaja Erlend Jantsikenen ympärillä.

Juuri Erlendin muistan painokkaasti vaatineen alueellemme konserttisalia takavuosina, kun vielä eli toivo, että kulttuurielämä saisi jotain viisi vuotta sitten tapahtuneesta kuntaliitoksesta.

Ymmärrän aktiivisten musiikinharjoittajien toiveen. Varsinkin harjoitustiloista on puutetta. Jos myyntiä uhkaavaa Koivuniemeä ei ole mahdollista säilyttää musiikin harjoitustilana, tilanne vaikeutuu entisestään.

Konserttitiloista ei alueellamme ole oikeasti pulaa. Vilppulan kirkko on tästä erinomainen muistutus. Onhan siellä nähty ja kuultu kaikkea oopperasta kamarimusiikkiin. Ja alueeltamme löytyy kaksi muuta erinomaisesti konserttikäyttöön sopivaa kirkkoa.

Radion sinfoniaorkesterin ikimuistoinen konsertti ennen joulua Liikuntasalissa todisti kapellimestari Hannu Linnun kehuin (KMV 22.12.), että jopa sinfoniaorkesterille meiltä löytyy aivan kelvollinen esiintymispaikka. Myös Honkahovi, Pekilo,Mäntän klubi, Göstan Kivijärvi-sali, Vilppulan urheilutalo ja kaupungintalo akustisesti kelpaavat vaativaankin musiikkikäyttöön.

Tulevaa jäähallia on myös markkinoitu taitavasti reippain lämäriottein konserttitilana. Siihen voidaan toki tehokkaalla äänentoistotekniikalla saada ihan kelvollinen akustiikka vaikkapa rockkonserteille. Edellä mainittujen tilojen tasoa ei kuitenkaan saavuteta.

Kulttuurirakentaminen on tärkeää. Siitä on omalla paikkakunnallamme aivan viimeaikaisiakin esimerkkejä. Vaikkapa Vilppulan kirkko on esimerkki yli sata vuotta sitten osoitetusta kaukonäköisyydestä. Kirkko henkii hienoa jugendarkkitehtuuria, alttaritauluna komeilee Pekka Halosen työ ja aikanaan kiistelty paikka on luonnonkaunis.

Melko paljon nähneenä julkishallinnon kulttuurityöntekijänä en kuitenkaan kauheasti usko kulttuuriin erikoistuneiden seinien luovaan vaikutukseen. Ainakaan jos itse sisällön tuottamiseen ja itse taideaktiviteetteihin ei ole riittävästi voimavaroja.

Upeassa taidekaupungissamme kaupungin sijoittamat voimavarat kulttuuriin ovat olleet vähäisiä, vaikka sekä Mänttä ja Vilppula aikanaan ovat olleet aktiivisia ja yritteliäitä kulttuurikuntia. Kaikilla tilastoilla on voitu todistaa, että kaupunkimme on sijoittanut valtakunnallisesti keskimääräistä kaupunkia vähemmän kulttuuriin.

Ehkä tämä kyseenalainen kehityssuunta on nyt katkeamassa, kun kaupunkimme myönsi taideostoksiin riemukkaasti 80.000€. En ole ollut etujoukoissa vaatimassa tämän ns. prosenttiperiaatteen toteutumista kaupungissamme, vaikka tiedänkin sen takana olevan muun muassa taiteilijajärjestöjen. Sen toteuttamatta jättäminen onkin ollut häpeäpilkku taidekaupungille. Vielä suurempana pullonkaulana olen nähnyt kaupungin riittämättömän tuen Mäntän kuvataideviikoille. Maan johtava kuvataidefestivaali on pystynyt uusiutumaan, kehittymään ja kukoistamaan uhrautuvan talkootyön ansiosta käsittämättömän pienillä voimavaroilla. Ehkäpä tässäkin rahoitusvajeessa on toivoa näkyvissä.

Julkaistu KMV:ssä 31.12.2104



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti