perjantai 19. joulukuuta 2014

Veteraanit hallitsivat Mäntän viikonlopputurnausta - olin siellä minäkin


Pentti Rantala tekin shakillisen läpimurtonsa


Mäntän Shakkikerhon jo neljättä kertaa pelattu viikonlopputurnaus juuri ennen joulukiireitä sisälsi aimo yllätyksen. Kilpailun voiton vei ylivoimaisesti 4,5 pinnalla järjestävän shakkikerhon puheenjohtaja Pentti Rantala (71v). Toiseksi sijoittunut Turun Shakinystävien Jyrki Alkkiomäki, kokenut veteraanipelaaja hänkin, sai 3,5 pistettä. Samaan pistemäärään ylsin itse kolmanneksi tulleena ja olin vielä omalta osaltani lisäämässä mänttäläistä yllätystä.

Olimme Pentin kanssa kahdenkymmenen osallistujan joukossa vahvuusluvuiltamme vain noin puolessavälissä kisan alkaessa, hädin tuskin päästen A-ryhmään, joten emme ihan tällaiseen yllätykseen olleet valmiita siinä vaiheessa, reilusti ennen pelejä, kun päätimme ilahduttaa voittajia poikkeuksellisen hyvillä palkinnoilla. No, palkinnot ovat shakissa vaatimatonta tasoa, joten ei syytä huoleen, jos liikoja kuvittelee.

Pentti aloitti turnauksen voittamalla minut vakuuttavasti insinöörintarkalla pelillä, johon humanistin keinot eivät riittäneet. Pentillä onkin tarkka taktinen taito mutta myöskin kyky hallita pelin strategiset linjat. Kun toinenkin peli oli voitettu vastaan tuli vain kovia pelaajia: Vaasan Shakkikerhon Tapio Julkunen ja Tammisaaren Thomas Bergman. Molemmat kärsivät tappion mänttäläiselle mestarille.

Viimeisessä pelissä vastaan tuli turnauksen vahvimmaksi rankattu Vaasan Grels Linqvist (vahvuusluku 1977). Senkin pelin Pentti (1559) hienosti tarkalla puolustuspelillään piti tasapelinä. Turnausvoitto oli jo taskussa ennen viimeistä peliä.

Mänttäläinen ei koskaan ennen ole voittanut täällä järjestettyä turnausta ellei mennä kymmenien vuosien päähän, kun suurmestari Jouni Yrjölä ja kansainvälinen mestari Veijo Mäki olivat maamme kärkeä.

Pentin vahvuusluku nousi 1559 lukuun 1708. Luulenpa että tuollaisilla otteilla kannattaisi tähdätä senioreiden SM-kisoihin. Ainakin itse niin tekisin.

Itselläni Pentille kokemani tappion jälkeen tuli kolme voittoa ja yksi tasapeli. Seuratoverini Kai Mäkelammi oli tosin voittaa heti lauantaina ensimmäisessä ottelussa, mutta taktikoimalla viime tingassa onnistuin korottamaan sotilaan daamiksi ja samalla ottamaan ensimmäisen turnausvoiton. Toisen seuratoverini Teuvo Salmisen olin voittaa, mutta karkea kömmähdys pienoisessa aikapulassa käänsi pelin tasapeliksi. Sunnuntain pelit onnistuin voittamaan melko suoraviivaisesti.

Mäntän viikonlopputurnaus on vakiinnuttanut asemansa niiden pelaajien joukossa, jotka ymmärtävät jättää joulukiireet toisille. Mänttäläisille pelaajille taas tarjoutuu pelata mukava turnaus kotikulmilla.


Pekka Sairanen

Julkaistu KMV:ssä 31.12.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti