keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

KMV keväällä 20019


Pekka Sairanen

pekka.sairanen13@gmail.com

Kirjoittaja on mänttäläinen



Avoin yhteiskunta ja sen viholliset

”Nyt tiedän vain sen, että jäähallimme on nimeltään Pihlajalinna-areena.”



On kirjoja, jotka pysyvät mielessä. Olen usein palannut Karl Popperin hienoon kirjaan Avoin yhteiskunta ja sen viholliset. Itävaltalaistaustaisen filosofin toisen maailmansodan aikana kirjoittamat ajatukset ovat vakuuttavasti antaneet totuudenkaltaista ymmärrystä siitä, mitä yhteiskunnassa todella tapahtuu.

Olen ymmälläni kahdesta tapauksesta, joista ei avoin yhteiskunta tule mieleen.

Luin äskettäin arvostetun ympäristöministeriön kansliapäällikön Hannele Pokan kertomusta siitä, kuinka virkamiehemme tahallisesti määrättiin salaamaan Talvivaaran ympäristökatastrofia varten perustetun kriisityöryhmän kokoontumista, päätöksiä ja kaikkea asiaan liittyvää. Jos kokoontumisista piti tehdä pöytäkirja, se oli syytä tehdä sellaiseksi, että kukaan ei saanut päätöksistä selvää. Kuka antoi tällaisia määräyksiä? Asialla oli työvoima- ja elinkeinoministeriön vaikutusvaltainen kansliapäällikkö Erkki Virtanen. Perusteluna oli se, että kyse oli pörssiyhtiön eli Talvivaaran asioista. Vaikka pörssiyhtiön lait varmaankin mahdollistavat salailun, olen kansalaisena närkästynyt, että korkeapalkkaiset virkamiehet on saatu kiinni tällaisesta pelehtimisestä verorahoillamme. Ei näin toimi avoin yhteiskunta.

Kävin taannoin keskustelua facebook-sivuillani jäähallistamme ja sen kustannuksista. Jotkut valppaat kaupunginvaltuutetut osasivat minulle kertoa, mitä jäähallin rakentaminen ja ylläpito veronmaksajille merkitsevät.  Myöhemmin tässä lehdessä jäähallista kerrottiin tarkat luvut, kun haastateltavana oli kelpo kaupunginjohtajamme Markus Auvinen.

 Pieni asia jäi kuitenkin vaivaamaan.  Markuksen haastattelussa kävi ilmi, että Pihlajalinna on taloudellisesti tukenut jäähallia ylläpitävää yhtiötä. Tätä, varmaankin sinänsä pientä summaa ei voi kertoa, kun kyse on yhtiön asioista. Veronmaksajana minua kyllä kovasti kiinnostaisi, millä summalla kaupunkimme terveydenhoitoa ylläpitävä yritys avustaa jäähallin ylläpidosta vastaavaa yhtiötä, joka on täysin kaupungin omistama. Tätä tietoa en saa. Nyt tiedän vain sen, että jäähallimme on nimeltään Pihlajalinna-areena.

Pitää kaivaa esille jälleen kerran Popperin perusteos. Miksi onkaan asioita, joista ei voi saada tietoa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti