keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

KMV syksy 2018


Pekka Sairanen

Kirjoittaja on mänttäläinen.

pekka.sairanen13@gmail.com



Sauvakävelenkö kuplassa?

”Pelkkä paikallaanolo on hengenvaarallista.”



Minulla on monta kuplaa, joista yksi tähän aikaan vuodesta, kun golfkausi on päättynyt ja hiihtokautta odottelen, on sauvakävely. Kuplassa oleminenhan tarkoittaa sitä, että sulkee ulkopuolisen maailman pois ja parhaassa tapauksessa liihoittelee niin sanotussa flow-tilassa johonkin mieleiseen asiaan uppoutuen.

Sauvakävely? Vielä parikymmentä vuotta sitten olisin ollut varmaankin samaa mieltä kuin Antti Eskola, joka kirjassaan Vanhuus (2016) pitää moista lajia ainakin omalle professori-imagolleen naurettavana. Tieteen rappiotilan merkki hänen mielestään on se, että sauvakävelyä opetetaan ja tutkitaan yliopisto-tasolla.

Omasta mielestäni sauvakävelyssä on sellainen puute, että tietääkseni sauvakävelykilpailuja ei tunneta. Pidän itse jalosta urheiluhengen mukaisesta kisaamisesta.  Antti Eskola kyllä varmaan olisi nähnyt tämän asian sauvakävelyn plussana, koska hän ilmoittaa inhoavansa kaikkea kilpailua ja on omien todistustensa mukaan yrittänyt kilpailua välttää. Jaksan hieman epäillä, etteikö professori olisi ollut osallisena joskus ainakin akateemisten meriittien kilpailussa, koska ne kyllä tulevat Vanhuus-kirjassa vahvasti esille.

Liikunnan terveysvaikutukset ovat kaikkien tiedossa. Tarvitsemme liikuntaa, ja jopa sairaudesta toipumiseen auttaa liikkuminen, sen tiedän jo omasta kokemuksesta. Pelkkä paikallaanolo on hengenvaarallista.

Pelaan puolet vuodesta golfia. Pyrin pelaamaan muutaman kerran viikossa, joka merkitsee liikuntaa yli normien. Ainakin eläkeläiselle aika riittää tähän sielun vangitsevaan lajiin. Maastohiihtoa harrastan maamme upeina talvikuukausina. Sauvakävely on minulle välikausien harrastus syksyllä ja keväällä.

Olen lukenut brittiarvion sauvakävelystä. He kutsuvat sitä nimellä Nordic walking, pohjoismainen kävely. Lajia pidetään erittäin tehokkaana liikuntamuotona. Samalla sitä yllättäen pidetään eliittilajina.

En ole ollenkaan varma, kävelenkö sauvoillani oikeaoppisesti, kun en ole saanut asiassa yliopistollista tai muutakaan opetusta. Kahta periaatetta yritän kuitenkin noudattaa: pyrin pitämään sauvat niin matalalla kuin mahdollista ja pyrin käyttämään käsiä aktiivisesti eli melkeinpä survaisen vauhtia sauvoillani.

Välineetkin kehittyvät. Eläkeläisystäväni Paavo Jyrinki on jo vuosia käyttänyt pumppusauvoja, joissa käsien liike tehostuu. Sata euroa pitäisi jostain löytyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti