keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

KMV keväällä 2019


Pekka Sairanen

Kirjoittaja on mänttäläinen

pekka.sairanen13@gmail.com

”Olemme vuosien mittaan kuulleet tämän kannattamattomuus -mantran monta kertaa.”



Bussi Mänttään män just



KMV-lehdessä 1.4. kerrottiin, että Vilppulaan saadaan ensi vuonna koeluontoisesti yksi junavuoro lisää kumpaankin suuntaan. Onko se hyvä uutinen Mäntästä katsoen? Oikeasti siihen saattaa sisältyä vaara, että vajaasti tehdyllä kokeilulla todistetaan junayhteydet kannattamattomaksi. Olemme vuosien mittaan kuulleet tämän kannattamattomuus -mantran monta kertaa.

Oikea kokeilu olisi sellainen, että junavuorot ulotettaisiin Mänttään saakka ja ne mahdollistaisivat esimerkiksi kohtuullisen työssäkäynnin Tampereella. Vuorot ajoitettaisiin asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Oikea kokeilu olisi myös sellainen, jossa jatkoyhteydet on järjestetty järjellisesti eikä kuten tällä hetkellä. Nythän bussi Vilppulan asemalta Mänttään lähtee klo 17.10. Juna saapuu seitsemän minuuttia myöhemmin eli 17.17!

Ei ihme, että Vilppulan asemalle tulee esimerkiksi perjantaina kymmeniä autoja. Näin on ollut vuosikausia. Ei luulisi olevan ylivoimaisen vaikeaa järkeistää aikatauluja ja jopa lisätä yhteysvuoroja.

Merkillistä on myös se, kuinka VR kuin tahallaan sabotoisi toimintaansa. Tampereelta esimerkiksi perjantaina lähtevässä junassa saattaa olla vain yksi vaunu, kun väkeä olisi ollut kahteenkin. Ihmisiä on seisotettu junassa. Kun näin löperöä on vaikka vain kerran, kuka viitsii junaan turvautua. Kuitenkin juna on ylivoimaisesti ekologisin ja mukavin matkustustapa.

Facebook-sivuillani käydyssä keskustelussa ilmeni, että VR:n paikallisjunan automaatti -lipunmyynnissä on suuria ongelmia. Koneet eivät toimi, ja pummilla ajaminen on tehty helpoksi. Näinkin todistetaan kannattamattomuus hyvin kätevästi. Salaliittoteorioihin uskovat helposti kehittävät tästä härskin mallin: kun VR:n homma ei pelitä niin yksityistetään koko höskä.

Juttelin syöttöliikenteen räikeistä ongelmista golfkaverini Markku Saarisen kanssa odotellessamme Vilppulan asemalla autoillamme junasta tulevia. Markku oli sitä mieltä, että pitää viedä terveisiä Mänttä-Vilppulan kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Timo Tukialle. Kyllä. Sellaiset terveiset ovat paikallaan hänelle ja kaikille muille vähänkään paikkakuntamme menestyksestä kiinnostuneille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti